Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, organiseerde ouderenzorgorganisatie Sint Jacob een middag voor alle mantelzorgers van haar bewoners en revalidanten. Met een prachtige toneelvoorstelling, een informele high tea en een informatiemarkt werd het een interessante en gezellige middag.
Bijna 100 bezoekers kwamen op zaterdag 10 november naar woonzorgcentrum Schalkweide voor de mantelzorgmiddag. Irma Krieg, bestuurder van Sint Jacob: “Ik ben zelf ook mantelzorger voor mijn moeder, dus ik weet uit ervaring wat het van je vraagt. Het merendeel van de mensen krijgt op enig moment in het leven met mantelzorg te maken; vanwege een zieke partner, ouder, kind of andere naaste. Het is dan zo belangrijk dat men zich gehoord voelt en steun weet te vinden als dat nodig is. Ik hoop dat deze middag daar aan bijdraagt.”
De bezoekers bekeken het toneelstuk ‘Ons kan niets gebeuren’, een voorstelling over wat dementie teweeg kan brengen. Hoofdrolspelers Paul en Janine worden geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie. Janine wordt patiënt en Paul belandt in de rol van mantelzorger. Een onomkeerbaar proces van vallen en opstaan, met ongeloof, angst, boosheid en om het verdriet draagbaar te maken de nodige humor. Tot het verval compleet is… Het indrukwekkende toneelstuk maakte veel los bij de bezoekers: “Het is zo herkenbaar, verdrietig en prachtig tegelijk. Die onmacht over het verliezen van het contact, dat raakte me diep”.
Na afloop werd er tijdens een high tea nagepraat over het toneelstuk en wisselde men ervaringen uit. “Ik was me er eigenlijk niet echt van bewust dat ik een mantelzorger ben, ik ben gewoon heel betrokken bij de zorg voor mijn moeder. Dat is af en toe best zwaar en het was zo fijn om daar over te praten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten”, aldus de dochter van een van de bewoners.
De bezoekers konden zich laten informeren door organisaties die hen kunnen helpen in hun rol als mantelzorger, waaronder Saar aan Huis, Home Instead en Memory Lane. Ook kon men kennismaken met diverse hulpmiddelen die op een eenvoudige manier contact mogelijk maken met mensen met dementie, zoals een robotzeehond en de Cradle, een instrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid en zo contact mogelijk maakt.