Gerechten uit alle windstreken tijdens ‘Week van de Smaak’

Van Gelderse Hete Bliksem en Brabants worstenbroodje tot Zeeuwse mosselen en Weesper Moppen; tijdens de Week van de Smaak stonden er voor de bewoners van Sint Jacob diverse heerlijke streekgerechten op het menu.

De Week van de Smaak vond plaats van 28 oktober t/m 3 november. De bewoners van Sint Jacob maakten in die week een ‘culinaire rondreis’ langs diverse streken in Nederland en genoten elke dag van een gerecht en lekkernij uit een andere provincie.

De nationale Week van de Smaak werd voorheen elk jaar landelijk georganiseerd met onder andere in het hele land proeverijen en streekmarkten. Het doel van de week was om mensen te stimuleren om opnieuw te kijken naar hun eetpatroon en hen uit te dagen om eens voor andere voedingsmiddelen te kiezen. Nu de week niet meer landelijk georganiseerd wordt wil Sint Jacob haar bewoners toch een week lang verrassen met gerechten en lekkernijen die ze wellicht niet meer zo vaak eten. Dit jaar stonden gerechten en lekkernijen uit de verschillende streken in Nederland centraal.

Veel lekkernijen kwamen daadwerkelijk uit de provincie die er om bekend staat: de vlaaien uit Limburg, de worstenbroodjes uit Brabant en de Weesper Moppen werden gebakken door Bakkerij Cor Muhl uit Weesp die ze al decennia lang volgens een geheim recept bakt.

De bewoners genoten van de enorme variatie aan gerechten die ze niet vaak meer eten. “Ik woonde als kind in een dorpje bij Assen en was dol op de bruine bonen met stroop die mijn oma maakte”, aldus een van de bewoonsters. “Ik heb het jaren niet meer gegeten en heb er nu echt van zitten smikkelen”.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!