Klein België

Woonzorgcentrum Klein België

Woonzorgcentrum Klein België ligt aan de rand van Schalkwijk en biedt kleinschalige zorg aan 88 ouderen met een vorm van dementie. De gemiddelde leeftijd is 85+. Klein België oogt compact van buiten, maar blijkt binnen verrassend ruim. Het telt elf ‘huisjes’, kleinschalige woongroepen met een eigen sfeer en identiteit, verdeeld over twee woonlagen. De brede gangen en overzichtelijke plattegrond nodigen uit tot wandelingetjes van het ene naar het andere huisje of naar één van de vier binnentuinen.

Bewegen vinden we belangrijk in Klein België. Met begeleiding is het heerlijk wandelen langs het Spaarne of naar de winkels aan het einde van de straat. De sfeer in Klein België is gemoedelijk. We kennen onze cliënten door en door en volgen hen in hun wensen en behoeftes – hun ritme bepaalt het verloop van de dag, hun interesse de invulling van activiteiten. Samen met artsen, behandelaars, vrijwilligers én mantelzorgers scheppen we een liefdevolle, warme leefomgeving.

Kleinschalige zorg: in goede handen

Kleinschalige zorg is een goede oplossing voor ouderen die vanwege hun (vergevorderde) dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen. In een kleine woongroep voelt het dagelijks leven voor hen veilig en vertrouwd. Een groep telt zes tot negen cliënten. Zij hebben ieder een kamer met eigen sanitair en delen een gezellige woonkamer en -keuken. Onder deskundige begeleiding van een vast zorgteam vormen ze met elkaar een huishouden waar altijd wel iets te doen is, van samen ontbijten tot muziek luisteren of de maaltijd koken. Iedere groep bepaalt zelf het menu en de invulling van activiteiten. Kleinschalig wonen biedt ouderen met dementie een warm en comfortabel thuis.

In een kleinschalige woongroep:

  • vormen zes tot negen cliënten één huishouden
  • kunnen cliënten meehelpen met huishoudelijke klusjes
  • kiezen cliënten de invulling van activiteiten
  • bepalen cliënten en verzorgenden samen het menu
  • helpen familieleden en mantelzorgers zo veel mogelijk me

Excellente zorg: zelf de regie

Klein België biedt excellente zorg voor kwetsbare ouderen. Wij vinden het belangrijk dat zij zo lang mogelijk zelf de regie houden over hun dagelijks leven. Dat ze kunnen wonen zoals zij dat wensen en professionele zorg ontvangen op de manier die bij hen past. Onze medewerkers hebben respect voor levenservaring en geloofsovertuigingen. Ze werken met ‘hart voor de zorg’ en stellen de kwaliteit van leven van hun cliënten voorop. In Klein België combineren we dat met een gevoel van thuiskomen. Excellente zorg begint met de vraag: wat betekent ‘thuis’ voor u?

Eerstelijns verblijf

Naast kleinschalige zorg voor ouderen met dementie bieden we op deze locatie ook eerstelijns verblijf aan. Heeft u medische zorg nodig en kunt u daarom tijdelijk niet thuis wonen? Hier leest u meer over deze tijdelijke vorm van zorg.

Bekijk de foto’s

Bekijk de video

Waarderingen Zorgkaart Nederland

Bekijk de waarderingen van Klein Belgie op Zorgkaart Nederland. Meer informatie vindt u hier.

Aanvullende informatie

Routebeschrijving Klein België
Folder Klein België

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!