50 jaar Schalkweide

Woonzorgcentrum Schalkweide bestaat 50 jaar! Sinds 1972 is er veel veranderd, maar het belangrijkste bleef: goede zorg en veel gezelligheid. Dinsdag 19 april maken de bewoners en medewerkers er samen een feestje van.

Bij de officiële opening op 19 april 1972 was Schalkweide het grootste bejaardentehuis van Haarlem en enorm gewild. Zeker 2000 bejaarden meldden zich aan voor een ‘verzorgingskamer’. Ze wilden allemaal lekker bij de centrale verwarming zitten terwijl hun warme maaltijd op tafel werd gezet en samen naar de toneelzaal, de gezellige koffiekamer of de recreatiezaaltjes op elke etage, de biljartkamer of de kapel. ‘Om U is dit huis gebouwd’, drukte bisschop Zwartkruis de nieuwe bewoners in zijn openingsspeech op het hart. Hij hoopte dat het bejaardenhuis ‘een grazige weide’ werd, ‘waar de mensen blij zijn, vol vreugde en gelukkig, waar begrip heerst voor elkaar en onderlinge saamhorigheid’.

Die wens kwam uit. Vijftig jaar later zijn de telefooncellen in de hal weliswaar verdwenen, net als de eigen muziekzender (met aansluitingen in ieder appartement), maar de saamhorigheid is in Schalkweide nog altijd groot. “De gemoedelijke sfeer kenmerkt Schalkweide”, vertelt manager Zorg en dienstverlening Immy Boonstra, “en daar zijn we ontzettend trots op. Of je nu in een rolstoel zit of vergeetachtig bent, bij ons werkt of woont, iedereen doet mee. Ook de vluchtelingen uit Oekraïne, die nu op de negende etage wonen. Iedereen heeft hier het gevoel: dit is ons Schalkweide.”

Sinds 1995 hoort Schalkweide bij Sint Jacob, de overkoepelende ouderenzorgorganisatie met zeven woonzorgcentra en een revalidatiekliniek in Haarlem en Heemstede. “De afgelopen decennia is het leven in Schalkweide ontzettend veranderd”, zegt Boonstra. “De huidige bewoners hebben veel meer zorg nodig dan die van vijftig jaar geleden. Verpleeghuiszorg is nu de standaard. De zorg is ook meer persoonsgericht: we luisteren goed naar wat iemand wil en wat hij of zij belangrijk vindt. Altijd met het doel dat bewoners het leven kunnen voortzetten dat ze gewend zijn.”

Op jubileumdag 19 april staat de bewoners en medewerkers van Schalkweide een feestelijke dag te wachten. Met vrolijke versiering, gebak bij de koffie en rond de lunch een echte food market met allerlei lekkers. Als klap op de vuurpijl maakt een professionele fotograaf portretten van iedereen die dat wil. “Eigenlijk maken we in Schalkweide van iedere dag een feestje”, besluit Boonstra. “Maar op de jubileumdag geven we het extra glans.”

Scroll naar boven