Artikel HD: Positief inspectierapport Schalkweide na verbeteringen zorg

Na twee mindere inspectierapporten voldoet woonzorgcentrum Schalkweide weer aan de gestelde kwaliteitsnormen en is vervolgtoezicht niet nodig. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Bij de laatste twee inspecties bleek er het nodige mis. Van de twaalf getoetste punten voldeden er zes niet aan de norm, concludeerde de IGJ. De inspecteurs riepen Sint Jacob dan ook op werk te maken van de verbeteringen.

Daar is Sint Jacob goed in geslaagd, zo blijkt uit het inspectierapport. Sinds de laatste inspectie op 6 januari 2021 zijn er veel verbeteringen doorgevoerd. Van de zes punten die niet aan de norm voldeden zijn er inmiddels vijf rechtgetrokken: kennis van de wensen en behoeften van de cliënt, methodisch werken, de beschikbaarheid van voldoende deskundige zorgverleners, handelen volgens protocollen en richtlijnen en multidisciplinair werken (makkelijk schakelen).

Op één punt voldoet Schalkweide nog niet geheel aan de gewenste norm: het ervaren van nabijheid, geborgenheid, vertrouwen en begrip door cliënten. ’De inspectie zag tijdens het vorige bezoek dat niet alle zorgverleners cliënten persoonsgericht benaderden. Zij pasten het tempo van de maaltijd bijvoorbeeld niet aan het tempo van de cliënt aan’, aldus IGJ in het inspectierapport. In reactie op het conceptrapport heeft Sint Jacob aangegeven dat zij ook op dit punt gaat inzetten op verbetering.

Ondanks de ene onvoldoende zijn de inspecteurs tevreden over de verbeteringen die zijn doorgevoerd bij Schalkweide. De inspectie heeft ’voldoende vertrouwen in de wijze waarop Sint Jacob stuurt op de kwaliteit en veiligheid van zorg’ en concludeert dat er geen vervolgtoezicht nodig is.

Sint Jacob laat in een reactie weten blij te zijn met de positieve conclusie van de IGJ: ,,We hebben hard gewerkt aan diverse verbeteringen en het is fijn dat de inspectie bevestigt dat dit het gewenste resultaat heeft opgeleverd.’’

Lees het volledige artikel van het Haarlems Dagblad hier.

Scroll naar boven