Centraal aanmeldpunt voor zorg blijkt groot succes

Via CAZHEM, het Centraal Aanmeldpunt Zorginzet Haarlem En Meer, zijn in minder dan een jaar al 100 patiënten opgenomen die met spoed een plek in een revalidatiekliniek of woonzorgcentrum nodig hadden. “Een uitkomst om mijn patiënten buiten kantooruren snel aan de juiste zorg te helpen.”

Binnen CAZHEM werken vier zorgorganisaties in de regio Zuid-Kennemerland nauw samen: Sint Jacob, Zorggroep Reinalda, Kennemerhart en Zorgbalans. Aanleiding voor de start van CAHZEM was het feit dat artsen dikwijls veel moeite hadden om buiten kantoortijden voor hun patiënt met spoed een plek te vinden in een woonzorgcentrum, verpleeghuis of revalidatiecentrum. Dat moet anders kunnen als meerdere zorgaanbieders samenwerken,  dachten Zorgbalans en Kennemerhart en zij startten CAZHEM. Inmiddels zijn Sint Jacob en Zorggroep Reinalda ook aangesloten en is CAZHEM uitgegroeid tot een centraal meldpunt waar artsen terecht kunnen voor alle beschikbare bedden bij een van de vier organisaties.

Eén telefoonnummer, één site
CAZHEM biedt artsen een website waarop de actuele beschikbare bedden inzichtelijk zijn. Tevens heeft de arts met de komst van CAZHEM één telefoonnummer waarmee hij of zij in contact kan komen met een verpleegkundige die een overzicht heeft van de beschikbare spoedplekken. Samen met deze verpleegkundige kan de arts bepalen welke plek het beste past bij de patiënt. Goede zorg en het bieden van een veilige plek zijn altijd het uitgangspunt.

“Als een patiënt met spoed een revalidatie- of verpleeghuisplek nodig heeft, dan wil je dat snel kunnen regelen, ook ’s avonds of in het weekend”, aldus een van de artsen die regelmatig gebruik maakt van het meldpunt. “Voorheen was dat vaak een zoektocht langs diverse instanties, nu heb ik het met een telefoontje geregeld.”

Uitbreiding
Dat CAZHEM zo snel al zo’n succes zou worden hadden zelfs de initiatiefnemers niet voorzien. Inmiddels is er overleg met een vijfde zorgorganisatie die wil aansluiten. Daarnaast wordt bekeken of het mogelijk is om de bereikbaarheid van CAZHEM uit te breiden van buiten kantoortijden naar 24 uur per dag.

Dyane Driesen, projectleider CAZHEM bij Sint Jacob: “We zijn er met elkaar trots op dat het gelukt is om met vier verschillende organisaties 1 team te vormen. Het is voor ziekenhuizen, huisartsenposten, andere verwijzers en voor de vier betrokken zorgorganisaties veel efficiënter om zo samen te werken. Maar het belangrijkst is dat de patiënt nu sneller aan een goede en veilige plek geholpen kan worden. En daar doen we het tenslotte voor.”

Scroll naar boven