‘De Nachtwacht’ op bezoek bij Sint Jacob

©Foto Rijksmuseum / Janiek Dam

Van 3 maart t/m 14 april komt ‘De Nachtwacht on tour’, een initiatief van het Rijksmuseum en Philips Benelux, langs bij woonzorgcentrum Nieuw Delftweide en Sint Jacob in de Hout in Haarlem. Gedurende deze periode staat een levensechte reproductie van de Nachtwacht op ware grootte eerst 3 weken bij Nieuw Delftweide en daarna 3 weken bij Sint Jacob in de Hout. Op deze manier wil het Rijksmuseum ouderen voor wie een bezoek aan het Rijksmuseum niet meer mogelijk is laten genieten van de Nachtwacht.

Tekenaar van de Duckwacht
Voor Harry Balm, een van de bewoners van Nieuw Delftweide, is het bezoek van de Nachtwacht wel heel bijzonder. De heer Balm is de illustrator die in 1981 de Duckwacht schilderde, een versie van de Nachtwacht waarbij de personen op het schilderij zijn afgebeeld als eenden in de stijl van Donald Duck. De Duckwacht geniet inmiddels zelf ook enige bekendheid en wordt o.a. afgebeeld op diverse souvenirs die in het Rijksmuseum te verkrijgen zijn.

Over Nachtwacht on tour
Voor veel bewoners in verpleeghuizen is het niet mogelijk om op pad te gaan om musea zoals het Rijksmuseum te bezoeken, zeker niet in coronatijd. Daarom organiseert het Rijksmuseum ‘Nachtwacht on tour’, waarbij het icoon van Nederland, de Nachtwacht, naar hen toe komt. Dankzij een levensechte reproductie op ware grootte kunnen zij de Nachtwacht in zijn volle glorie bewonderen.

Pers welkom

De pers is van harte welkom om te ervaren wat de Nachtwacht losmaakt bij de bewoners, bijvoorbeeld tijdens de presentatie die het Rijksmuseum voor de bewoners organiseert.  Indien gewenst licht de heer Balm die de Duckwacht schilderde, tevens graag het een en ander toe over zijn versie van de Nachtwacht.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Sint Jacob, Caroline van den Berge via c.vandenberge@sintjacob.nl of 06 51 699 178

 

Scroll naar boven