Hoogste punt bereikt bij bouw van Hof van Jacob

Gisteren vierden ouderenzorgorganisatie Sint Jacob en KBK bouwgroep het behalen van het hoogste punt van Hof van Jacob, het nieuwbouwcomplex in Haarlem-Oost met woningen voor ouderen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Nu het hoogste punt bereikt is, trakteerden Sint Jacob en KBK bouwgroep traditiegetrouw iedereen die direct betrokken is bij de bouw.

Hof van Jacob is het nieuwbouwcomplex met 274 zorgwoningen en diverse voorzieningen dat gerealiseerd wordt in Schalkwijk op het terrein tegenover het Spaarne Gasthuis waar voorheen verpleeghuis Boerhaave gevestigd was.

“Met de ontwikkeling van het Hof van Jacob speelt Sint Jacob in op de veranderingen op het gebied van wonen en zorg en de vraag naar nieuwe woonconcepten. We maken een omslag van het aanbieden van verpleeghuiszorg naar het zoveel mogelijk ondersteunen van de eigen manier van leven. Hierbij is ook een rol weggelegd voor het netwerk van onze bewoners en onze samenwerkingspartners”, aldus Eduard van Bockel, bestuurder van Sint Jacob.

Wonen, zorg en ontmoeten

Binnen Hof van Jacob ontwikkelt Sint Jacob woningen voor ouderen die, al dan niet tijdelijk, intensieve zorg nodig hebben. Daarnaast zal een vastgoedontwikkelaar zelfstandige seniorenwoningen bouwen waar men indien nodig zorg kan krijgen. Het uitgangpunt is dat alle bewoners, ook wanneer ze zorg en ondersteuning nodig hebben, het leven zo veel mogelijk kunnen voortzetten zoals ze dat gewend waren voordat ze naar Hof van Jacob verhuisden.

De ligging, het groen en de voorzieningen van Hof van Jacob zorgen voor een verbinding met de omliggende wijk. Zo ontstaan veel mogelijkheden voor ontmoetingen tussen de bewoners van Hof van Jacob en de buurtbewoners. Hof van Jacob wordt een fijne plek om te wonen, te werken of om langs te komen.

Verschillende woningen en (zorg)functies

Op het terrein aan de Amerikaweg, tegenover het Spaarne Gasthuis, komen zeven gebouwen. In twee daarvan gaat Sint Jacob 24-uurszorg verlenen aan mensen met een intensieve zorgvraag. In totaal komen hier 164 zorgwoningen. Op de bovenste verdieping komen daarnaast twintig studio’s waar mensen die zorg nodig hebben tijdelijk kunnen verblijven, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname.

In het centrale gebouw het ‘Hart van Jacob’ komen een vestiging van Hero Kindercentra, een horecagelegenheid en het nieuwe hoofdkantoor van Sint Jacob.

In de overige vier gebouwen komen in totaal 90 huurwoningen waar ouderen zelfstandig wonen en, indien nodig, eenvoudig zorg kunnen regelen. Deze woningen zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor stellen waarvan een van beiden zorg nodig heeft. Een van deze gebouwen biedt straks ook onderdak aan ZOED Boerhaavewijk (zorgverleners onder een dak) met een huisarts, fysiotherapeut en apotheek.

Eerste bewoners in 2024

De bouw van de gebouwen waar Sint Jacob 24-uurszorg gaat verlenen is in volle gang. In de zomer van 2024 verhuizen de eerste bewoners hiernaartoe. De ontwikkelingen van de zelfstandige huurwoningen door de vastgoedontwikkelaar start in het najaar van 2024, deze worden in 2026 opgeleverd. Op www.sintjacob.nl/hofvanjacob is meer informatie te vinden over aanmelden en wachtlijsten.

Scroll naar boven