Hoogste punt bereikt bij bouw van Hof van Jacob

Op dinsdag 17 oktober vieren ouderenzorgorganisatie Sint Jacob en KBK bouwgroep het behalen van het hoogste punt van Hof van Jacob, het nieuwbouwcomplex in Haarlem-Oost met woningen voor ouderen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Nu het hoogste punt wordt bereikt trakteren Sint Jacob en KBK bouwgroep, traditiegetrouw iedereen die direct betrokken is bij de bouw.

 

Levendige buurt voor wonen, zorg en ontmoeten

De bouw van Hof van Jacob is in volle gang en verloopt voorspoedig. Hof van Jacob wordt een unieke combinatie van wonen, zorg en ontmoeten. In een groene omgeving verrijzen in totaal zes gebouwen met 256 mooie appartementen waar ouderen naar behoefte zorg krijgen. De omliggende tuinen zijn beschut, terwijl het groene hart van het terrein in verbinding staat met de wijk. In het midden komt een multifunctioneel gebouw, het ‘Hart van Jacob’, met een brasserie, een kinderdagverblijf en het kantoor van Sint Jacob. Ook komt er een ZOED met een huisarts, apotheek, en fysiotherapeut. Zo wordt Hof van Jacob een levendige omgeving waar ouderen prettig wonen, waar het fijn is om te werken en waar bewoners uit de omliggende wijken gebruik kunnen maken van het park en de faciliteiten.

 

Verschillende vormen van wonen en zorg

Binnen Hof van Jacob kunnen ouderen op een aantal manieren wonen of verblijven, afhankelijk van hun behoefte aan zorg en ondersteuning: ‘Beschermd Wonen’, ‘Verzorgd Wonen’ en ‘Tijdelijk te gast’.

 

Beschermd Wonen

De twee gebouwen die op dit moment gebouwd worden zijn grotendeels voor ‘Beschermd Wonen’. Beschermd Wonen is gericht op ouderen die intensieve zorg nodig hebben, een alternatief voor het traditionele verpleeghuis. Het streven is dat bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen, onder andere door de inzet van technologie. Bewoners hebben een ruim zelfstandig tweekamerappartement. Op elke verdieping is een gemeenschappelijke ruimte waar activiteiten plaatsvinden, met elkaar gekookt en gegeten kan worden en waar bewoners elkaar ontmoeten. Rondom de gebouwen zijn beschutte tuinen waar men heerlijk kan vertoeven.

 

Verzorgd Wonen

Eind 2024 starten de voorbereidingen voor de bouw van vier gebouwen met appartementen voor zelfstandig wonende ouderen die beperkt of (nog) geen zorg nodig hebben. Zij huren een zelfstandige woning van de eigenaar van de gebouwen en kunnen indien gewenst zorg van Sint Jacob ontvangen. De appartementen zijn geschikt voor echtparen en voorbereid op het verlenen van intensieve zorg mocht dat op enig moment noodzakelijk zijn. Naar verwachting worden de eerste gebouwen voor Verzorgd Wonen in 2026 opgeleverd.

 

Tijdelijk te gast

Tevens komen er 20 studio’s voor ouderen die tijdelijk zorg nodig hebben. Hier kunnen zij logeren om bijvoorbeeld een paar weken aan te sterken na ontslag uit het ziekenhuis of wanneer het voor een korte periode onverantwoord is om zelfstandig thuis te wonen.

 

Planning

De gebouwen voor Beschermd Wonen die nu gebouwd worden zijn volgend jaar gereed. In de zomer van 2024 verhuizen de bewoners van Sint Jacobs locaties Schalkweide en Klein België hiernaartoe. Daarna start de bouw van de gebouwen voor Verzorgd Wonen, deze worden in 2026 opgeleverd. Op www.sintjacob.nl/hofvanjacob is meer informatie te vinden over aanmelden en wachtlijsten.

Scroll naar boven