Logeerzorg; een hele zorg minder

Logeerzorg is een uitkomst voor mantelzorgers die even op adem willen komen. Jacqueline Geus-van der Ham ontdekte de mogelijkheid in 2021 en maakt inmiddels plannen voor een derde en een vierde verblijf van haar man Gerrit. Die verheugt zich er nu al op! Gerrit Geus (1964) heeft wat je noemt een haperend brein. Toch heeft hij nergens tijd voor, grapt hij. ‘Op maandag, donderdag en vrijdag werk ik op de zorgboerderij in Vijfhuizen, op dinsdag wandel ik 10 kilometer met de Oppeppers en ’s woensdags ga ik er met de Oppeppers op uit, bijvoorbeeld naar een museum. Jacqueline werkt drie dagen in de week. ‘Zo rommelen we een beetje’, zegt Jacqueline. ‘Gerrit is jong, vitaal en gezellig. Alleen is de rem eraf, hij doet niks uit zichzelf en hij raakt makkelijk de weg kwijt.’

 Vriendinnenuitje

‘Eind 2021 wilden mijn vriendinnen ons traditionele driedaagse juni-uitje naar het concert van Guus Meeuwis plannen. Ik kon niet mee vanwege Gerrit, maar toen zette iemand me op het spoor van logeerzorg. Gerrit vond het niks, maar we hebben doorgezet. In maart 2022 ging Gerrit een paar dagen op proef naar Breezicht. Hij vindt het er geweldig en in juni ging hij met plezier weer.’

 Ik doe alles zelf

Hoewel Gerrit er erg tegenop zag, is het hem ‘1000 procent meegevallen! Ze laten me mijn gang gaan. Ik vond er een kastje en daar heb ik een insectenhotel van gemaakt. Ik zou het eerst met de bewoners doen, maar niemand kan zagen daar. Ze vroegen of ik hulp nodig had met douchen of zo, maar ik doe alles zelf. Ik heb een kamer, een magnetronnetje en een waterkoker. ’s Middags eten we brood en ’s avonds mag je op je kamer eten of op de zaal.’ Jacqueline vult aan dat het personeel erop toeziet dat Gerrit ’s avonds zijn medicijnen inneemt. ‘Ook moet iemand zeggen dat het bedtijd is, want dat is voor Gerrit niet vanzelfsprekend.’

 Een hele zorg minder

Het pakt dus zo goed uit dat Jacqueline met een gerust hart van de logeerzorg gebruik kan maken als de omstandigheden daarom vragen. Bijvoorbeeld als hun zoons binnenkort de tuin aanpakken. Ze doet Gerrit er een groot plezier mee; hij vindt het een feestje! Dat is heel fijn voor Gerrit en voor Jacqueline een hele zorg minder.

Een uitkomst, ook voor u!

Kan degene voor wie u zorgt niet alleen thuisblijven als u er even tussenuit gaat? Dan is uw naaste van harte welkom als logé bij een van de ouderenzorginstellingen in de regio. Hij of zij verblijft voor de duur van drie dagen tot drie weken in een prettig appartement en professionals bieden verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging. De maaltijden zijn inbegrepen, bezoek is welkom, ook van eventuele eigen behandelaren. De logés krijgen een gastvrij onthaal en kunnen deelnemen aan alle activiteiten die op de locaties plaatsvinden.

Bel 023-891 06 10 of mail respijt@tandemmantelzorg.nl voor de mogelijkheden, de kosten, de financieringsmogelijkheden via zorgverzekeraar en/of gemeente. De respijtcoaches weten ook meer over de eigen bijdrage die via het CAK wordt geïnd. Ze helpen u desgewenst met de aanvraag voor een indicatie via de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

De beschikbare logeerplekken

A Locatie Breezicht in IJmuiden biedt al langere tijd logeerplekken aan voor mensen die licht dementeren of lichamelijke hulpvragen hebben. Het uitzicht over IJmuiden is kenmerkend en prachtig.

B Locatie Nieuw Delftweide in Haarlem-noord staat bekend om de gezellige sfeer. De logeerplek is geschikt voor mensen met lichamelijke hulpvragen. De logé kan, als deze dit wil, overdag in de gezellige huiskamer verblijven samen met de cliënten van de locatie.

C Locatie Overspaarne biedt logeerplekken aan voor (licht) dementerende mensen. Voor mensen die binnen de kleinschalige woning rust en veiligheid wensen is dit een ideale plek.

D Het Reinaldahuis biedt een logeerplek aan voor mensen met lichamelijke hulpvragen. Deze locatie heeft een gezellig atrium waar cliënten samen komen.

E Locatie Schalkweide biedt een logeerplek aan in een eigen tweekamer appartement op de tiende etage met prachtig uitzicht over Haarlem en is geschikt voor mensen met lichte lichamelijke hulpvragen en licht vergeetachtige mensen.

 

Scroll naar boven