Zorgorganisaties in Kennemerland geven startsein voor het halen van de griepprik

De bestuurders van het Spaarne Gasthuis, Kennemerhart, Sint Jacob, ViVa! Zorggroep, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda en De ZorgSpecialist hebben binnen hun organisaties het startsein gegeven voor het halen van de griepprik in de regio Kennemerland. Hiermee hopen zij een voorbeeld te zijn voor alle collega’s in de zorg en de griepvaccinatiegraad in de regio te verhogen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers te vaccineren.

Door alle coronamaatregelen van het afgelopen jaar, kwam het griepvirus in Nederland nauwelijks voor, met als gevolg dat we in Nederland nu mogelijk te maken krijgen met een hevigere griepperiode. Het gewone leven komt , gelukkig, steeds meer op gang, maar dat betekent ook dat iedereen meer kans loopt het griepvirus aan elkaar over te dragen. Met de griepvaccinatie voorkomen we mogelijk met elkaar dat veel bewoners en medewerkers griep krijgen.
Daarnaast is de werkdruk van de medewerkers in ziekenhuizen en de ouderenzorg nog erg hoog. Elk geval van uitval door griep dient daarom voorkomen te worden. En mocht een zorgmedewerker griepklachten krijgen, dan levert het extra (in)spanning op omdat hij of zij niet weet of het om COVID-19 of het griepvirus gaat.

Gratis prik voor alle medewerkers
Zorgmedewerkers komen tijdens hun werkzaamheden dagelijks in contact met kwetsbare cliënten en kunnen onbedoeld virussen makkelijk aan hen overdragen. Door hun kwetsbare gezondheid lopen cliënten een hoog risico op griep en de daarbij horende complicaties. Zo lopen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een verhoogd risico op het krijgen van een longontsteking en in het ergste geval kunnen zij zelfs mede aan de gevolgen van griep overlijden. Daarom roepen de bestuurders alle zorgmedewerkers op zich te beschermen tegen het griepvirus: voor zichzelf en voor hun cliënten en bieden zij in oktober en november op hun verschillende zorglocaties een gratis griepvaccinatie aan hun medewerkers aan.

De jaarlijkse griepvaccinatie beschermt tegen de meeste griepvirussen. Elk jaar heersen er andere virusvarianten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert elk jaar opnieuw over de samenstelling van de griepprik. Het is dus nodig jaarlijks een nieuwe vaccinatie te halen. Om cliënten in zorginstellingen goed te beschermen is het niet voldoende alleen hen te vaccineren. Bij ouderen biedt de vaccinatie vaak minder goede bescherming als gevolg van de hogere leeftijd. Ook kan het griepvirus overgedragen worden aan hen door iemand die zelf geen klachten heeft (Bron: GGD).

Gezamenlijk risico verkleinen
Mensen die een griepprik krijgen, beschermen niet alleen zichzelf, hun cliënten en collega’s, maar ook hun familieleden. Zeker wanneer zij jonge kinderen hebben of iemand in de familie die tot de risicogroep behoort. Met het halen van de griepprik is niet geheel uitgesloten dat iemand ziek wordt. Wel is aangetoond dat de kans om griep te krijgen wordt verkleind. Ook verloopt de griep milder en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner.

Door gezamenlijk alle zorgmedewerkers op te roepen de griepprik te halen, onder andere met promotiemateriaal zoals filmpjes en een leuk opgetuigde prikkar, hopen de zorgorganisaties uit de regio Kennemerland de vaccinatiegraad onder hun medewerkers flink te verhogen.
Marja Sleeuwenhoek, voorzitter Raad van Bestuur ViVa! Zorggroep: “Bij ViVa! Zorggroep zijn we blij met deze maximale gezamenlijke inspanning om de vaccinatiegraad van zorgmedewerkers zo hoog mogelijk te krijgen. In het kader van COVID-19 heeft samenwerking met elkaar al tot hele mooie resultaten geleid. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit voor de gewenste hoge griepvaccinatiegraad van onze medewerkers dit jaar ook het geval gaat zijn.”

In het Spaarne Gasthuis was afgelopen week ook de aftrap van de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Traditiegetrouw laat de voltallige raad van bestuur zich als eerste vaccineren. Een goede zaak, stelt Ivo van Schaik, voorzitter: “Om de druk op de zorg in ons ziekenhuis beheersbaar te houden is het niet alleen van belang dat onze collega’s zich inenten tegen COVID-19, maar ook tegen de griep. We vaccineren niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze patiënten, collega’s en onze naasten.”

Scroll naar boven