Samen slimmer aan de slag

Ga binnen deze pagina naar...

Technologische hulpmiddelen

Bij Sint Jacob zorgen we samen voor dagelijks plezier en geluk in een vertrouwde omgeving. Om het leven van onze cliënten comfortabeler, makkelijker of prettiger te maken gebruiken we steeds vaker technologische hulpmiddelen. Hiermee kunnen onze medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers inspelen op individuele wensen en behoeften. Een aantal hulpmiddelen lichten we uit op deze pagina. 

De Crdl

De Crdl (spreek uit als: Cradle) is een ovalen houten apparaat, ter grootte van een flinke steen. Je kunt het op schoot nemen en er met twee personen gebruik van maken door er allebei je hand op te leggen. Als je vervolgens elkaar aanraakt, maakt de Crdl geluid. “Voor mensen die wat meer verzonken zijn is aanraking misschien wel de belangrijkste vorm van communicatie,” vertelt Mariëlle Peerenboom.

De Crdl is geen ingewikkeld zorginstrument, maar je moet even de tijd nemen om aan te voelen hoe werkt. “Hij reageert niet altijd heel direct. Dat hoort ook bij de beleving: de Crdl gaat over vertraging, aanvoelen en in verbinding komen. Er zitten verschillende geluidsdocumenten op, en bij ieder van die documenten kun je vijf bewegingen uitvoeren die iedere beweging een ander geluid. Gebruik je de zee? Bij een strijkende beweging hoor je de golven aanspoelen, bij tokkelen hoor je vogeltjes, bij knijpen hoor je de meeuwen.”

Contact door muziek en aanraking

Voor wie gebruik je de Crdl? “Als mensen heel erg verzonken zijn, voelen ze wel de aanraking en horen de muziek, maar het dringt niet meer echt tot hen door. Voor de wat bewustere bewoners is aanraking misschien te intiem. Maar de Crdl gebruik je wel vooral voor de mensen daar tussenin: de mensen die al wel wat verzonken zijn, niet altijd makkelijk communiceren, maar wel goed reageren op muziek en aanraking. Voor hen is het heel belangrijk om op deze manier contact te maken.”

De reacties zijn vooral positief. “Zo was er een man die op bezoek kwam bij zijn vrouw maar die eigenlijk nog maar weinig lichamelijk contact hadden. Die bewoonster kon niet echt meer praten, maar je zag dat ze reageerde op de Crdl. Met een grote glimlach en stralende ogen. Een andere bewoonster woonde vroeger in Zandvoort en die werd helemaal rustig van zeegeluiden”

De BeleefTV

Welzijnsmedewerker Salma Ilyas en assistent-welzijnsmedewerker Stino Kooiman werken op afdeling De Beuk van Bosbeek . “Het is ons doel om mensen te motiveren om activiteiten te doen, de BeleefTV helpt daarbij. Bewoners vinden het leuk om op het scherm met ons mee te doen.”

 De BeleefTV is een grote verrijdbare interactieve televisie. Salma: “Die kunnen we in het midden van de woonkamer zetten. Je kunt er video mee kijken of muziek mee luisteren. Het grote scherm is goed zichtbaar, ook voor bewoners wiens zicht achteruit is gegaan. De BeleefTV heeft een touchscreen waardoor je er ook allerlei spelletjes op kunt spelen. Een echte legpuzzel is voor sommige bewoners motorisch te moeilijk, dit is dan een uitkomst. En als bewoners niet de woonkamer uit kunnen of willen, kunnen wij de BeleefTV naar hen toe rijden.”

Voor ieder wat wils

De BeleefTV is er al een poos, maar wordt nog niet zo veel gebruikt, vertelt Stino. “De kleinere braintrainer gebruikten we eigenlijk vaker. Toen we verhuisden naar De Hout kregen we een nieuwe BeleefTV en die moest geüpdate worden. Dat heb ik gedaan en sindsdien gebruiken we ‘m vaker. De BeleefTV is een waardevolle aanvulling op bijvoorbeeld de tovertafel (die je niet kunt verplaatsen) en de braintrainer, die een kleiner scherm heeft en daarom beter individueel gebruikt wordt.” Het is een uitkomst voor bewoners die door allerhande beperkingen minder makkelijk tot bepaalde activiteiten komen.

Salma vult aan: “Sommige bewoners houden helemaal niet van spelletjes. Maar er zit een programma op dat het nieuws van vroeger laat zien en tv-programma’s van vroeger. Dat vinden ze dan weer wel leuk. Je moet het ook niet te lang doen. Een kwartiertje of half uurtje is vaak al genoeg. Het is de kunst om te kijken wat een bewoner leuk vindt en kan, en dan daar de juiste activiteit bij te kiezen. Puzzelen begrijpt niet iedereen. Maar een quiz met hoofdsteden was voor andere bewoners veel leuker. Ouderen met dementie kun je niet veel meer aanleren, dus het moet eenvoudig en intuïtief zijn. En als de BeleefTV dan reageert, dan hoor je: wat leuk, dat ik dat nog kan. Dat wist ik niet!”

Challenge

 Afgelopen jaar stond in het teken van “Samen slimmer aan de slag”; een challenge met als doel het welzijn van onze cliënten te vergroten door optimaler gebruik van de beschikbare technologische innovaties en medewerkers te enthousiasmeren voor innovatie. Van een Tovertafel, douche-toiletstoel, VR-bril, SilverFit en de plafondtillift, tot een Beleef TV, Crdl, grote interactieve tv en narrowcasting-schermen; alle beschikbare technologische hulpmiddelen kwamen tijdens deze challenge aan bod.

Het einde van deze challenge betekent de start van nog meer aandacht voor deze hulpmiddelen op alle locaties. Samen blijven we nieuwsgierig en zoeken we naar nieuwe mogelijkheden in een veilige en vertrouwde omgeving.

Bekijk hieronder de film over onze hulpmiddelen:

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!