Hof van Jacob

Wonen en zorg op maat in Schalkwijk

Hof van Jacob is het nieuwbouwcomplex met 287 zorgwoningen en diverse voorzieningen dat gerealiseerd wordt in Schalkwijk. Op het terrein tegenover het Spaarne Gasthuis komen naast zorgwoningen ook diverse faciliteiten. De woongebouwen liggen rondom een middengebied, een soort binnenplaats. Dit is ook het geval bij een ‘hof’. Een hof(je) is een plek waar men met elkaar woont, naar elkaar omkijkt en elkaar gemakkelijk tegenkomt. In een hof wonen is vertrouwd en beschermd, terwijl het ook midden in een stad of een wijk staat. Allemaal elementen die terug te vinden zijn in het Hof van Jacob.

Levendig woongebied

Hof van Jacob wordt een levendig woongebied voor senioren die zorg nodig hebben of willen wonen in een beschutte omgeving. In dit gebied gaan wonen, zorg dichtbij, ontmoeten en levendigheid hand in hand. Naast de zorgwoningen komen er op het terrein o.a. een vestiging van Hero Kindercentra en horeca. Ook het hoofdkantoor van Sint Jacob en de ZOED (Zorgverleners onder een dak), waaronder de huisarts, apotheek en fysiotherapie, krijgen in het gebied een plek.

Het groen van de locatie, de ligging en de voorzieningen zorgen voor verbinding tussen het nieuwe woongebied en de omliggende wijk. Zo ontstaat interactie en verbinding tussen de buurtbewoners, de bewoners van Hof van Jacob en de op het terrein aanwezige voorzieningen en organisaties, waarbij het vooral draait om het contact tussen mensen.

Wonen, Zorg en Ontmoeten

Wonen en leven op je eigen manier en vanuit je eigen gewoonten en cultuur, ook als je ouder wordt, wie wil dat nou niet? Ieder mens heeft zijn eigen wensen en behoeften. Zo hebben bijvoorbeeld ouderen met dementie en ouderen met een lichamelijke beperking andere wensen ten aanzien van wonen en andere behoefte aan zorg en ondersteuning.

Daarom biedt Sint Jacob verschillende mogelijkheden voor wonen, zorg en ondersteuning op de nieuwe locatie. Eenieder kan aan de hand van zijn persoonlijke situatie keuzes maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat een echtpaar waarvan één persoon een intensieve zorgvraag heeft, wel bij elkaar kan blijven wonen als men dat wil.

‘Beschermd Wonen’ of ‘Verzorgd Wonen’

Hof van Jacob biedt woningen voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben en voor ouderen die (nog) geen of weinig zorg nodig hebben. Hiervoor zijn verschillende woon-zorgconcepten beschikbaar.

Beschermd Wonen

In twee gebouwen biedt Sint Jacob ‘Beschermd Wonen’: 164 woningen voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Deze woningen vormen een alternatief voor het traditionele verpleeghuis. Sint Jacob biedt hier 24-uurszorg. De bewoners hebben naast een eigen tweekamerappartement ook een ruimte tot hun beschikking waar gezamenlijk kan worden gekookt en gegeten en waar dagelijks activiteiten plaatsvinden. Daarnaast kan men gebruik maken van de beschutte tuinen rond de gebouwen.

Verzorgd Wonen

Er komen 103 woningen verdeeld over vier gebouwen binnen het concept ‘Verzorgd Wonen’. Hier huurt men een zelfstandig appartement in een veilige woonomgeving waarin men bereid is naar elkaar om te kijken en waar activiteiten met elkaar worden georganiseerd. Als de bewoner thuis zorg nodig heeft kunnen hierover afspraken gemaakt worden met Sint Jacob. Zo is zorg altijd dichtbij en kan de bewoner precies die zorg afnemen die nodig is.

Tijdelijk te gast

Ongeveer 20 studio’s zijn bestemd voor ‘Tijdelijk te gast’. Hier kunnen ouderen terecht die vanwege de zorg die zij nodig hebben tijdelijk niet op verantwoorde wijze in hun eigen woning kunnen wonen.

Eerste bewoners “Beschermd Wonen’ in 2024

De bouw van het gedeelte van Hof van Jacob waar 24-uurszorg verleend zal worden aan mensen met een intensieve zorgvraag is in volle gang. In de zomer van 2024 zullen de bewoners van onze woonzorglocaties Schalkweide en Klein België hiernaartoe verhuizen. Daarnaast zal er tevens plek zijn voor nieuwe bewoners die intensieve zorg nodig hebben (o.b.v. een Wlz-indicatie)

In het najaar van 2024 zal een vastgoedontwikkelaar starten met de ontwikkelingen van de zelfstandige seniorenwoningen voor ‘Verzorgd Wonen’. De planning is dat deze woningen in 2026 worden opgeleverd.

Inschrijving ‘Beschermd Wonen’

Heeft u interesse in wonen met 24-uurszorg (Beschermd Wonen)? Daar heeft u een Wlz-indicatie van het CIZ voor nodig. Neem voor meer informatie contact op met onze zorgadviseurs via 023 892 29 80 of zorgbemiddeling@sintjacob.nl.

Heeft u interesse in het huren van een van de zelfstandige seniorenwoningen (Verzorgd Wonen) die in 2026 worden opgeleverd? Vul dan onderstaand formulier in. Zodra er meer bekend is over de wijze van aanmelden ontvangt u meer informatie.

Inschrijving ‘Verzorgd Wonen’

Verzorgd Wonen is bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen en (nog) geen of lichte zorg nodig hebben. Heeft u interesse in het huren van een van de zelfstandige seniorenwoningen (Verzorgd Wonen) die in 2026 worden opgeleverd? Vul dan onderstaand formulier in. Voor het einde van 2024 hopen we geïnteresseerden te kunnen voorzien van aanvullende informatie.

Aanvullende informatie

Brochure Hof van Jacob

Interesse in nieuwbouwproject Hof van Jacob

Zorg/thuiszorgindicatie(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven