Wat is jouw verhaal?

Onze verhalen

Wat maakt werken in de zorg en voor Sint Jacob zo bijzonder? Lees hier de persoonlijke verhalen van de collega’s.

Met veel vrijheid werken

Zelf kiezen waar en wanneer je wilt werken, mét een vast contract. Wie wil dat nou niet? Anja Molenaar, helpende Zorg & Welzijn, is dolgelukkig in de flexpool van ouderenzorgorganisatie Sint Jacob. “Het geeft me zo veel vrijheid!”

Anja Molenaar is al 26 jaar helpende Zorg & Welzijn bij Sint Jacob. De laatste acht jaar zit ze in de flexpool: een groep vaste medewerkers die flexibel worden ingepland. “Het is heerlijk”, lacht ze, “ik zou niet anders meer willen.” Medewerkers in de flexpool hebben een contract voor een vast aantal uren en plannen hun eigen diensten steeds twee maanden vooruit. “Op de eerste van de maand staan de roosters van alle acht locaties in het systeem”, legt Anja uit. “Daarin zien wij de openstaande diensten. Tot de 15de kunnen we aanklikken welke we willen werken. Je bent dus helemaal vrij om te kiezen: de locatie, het soort afdeling, dag- of avonddienst, het aantal uren. Ideaal, want zo plan ik mijn werk gemakkelijk om mijn privéafspraken heen.”

©foto HRLM Glossy

Kansen grijpen

In maart 2021 maakte Leon Suijkerbuijk de overstap vanuit de horeca naar ouderzorgorganisatie Sint Jacob. “Corona zorgde ervoor dat ik mijn baan kwijtraakte en toen kreeg ik de mogelijkheid om als welzijnsassistent in woonzorgcentrum Nieuw Overbos te starten. Een kans die ik met beide handen aangreep”, aldus Leon.

Tijdelijke coronabaan wekt interesse in ouderenzorg

De overheid stelde voor zorgorganisaties een subsidie beschikbaar om ‘coronabanen’ te creëren: tijdelijke banen waarmee zorgprofessionals worden ondersteund. Sint Jacob maakte hier gebruik van en nam op elke locatie tijdelijk extra welzijnsassistentes aan voor de welzijnsteam. Leon: “Het bleek een ontzettend leuke functie waarin ik de ouderenzorg beter heb leren kennen”.

Toekomst bij Sint Jacob

Het JacobLeerhuis, het interne opleidingsinstituut van Sint Jacob, biedt diverse opleidingsmogelijkheden. Een aantal maanden geleden is Sint Jacob gestart met de module ‘Basiszorg verlenen’, als onderdeel van de Verzorgende IG opleiding. Dit is een pilot en bij succes gaat Sint Jacob deze nieuwe manier van opleiden mogelijk vaker aanbieden. Leon is hiermee gestart en behaalt zo binnen enkele maanden een officieel MBO certificaat van de opleiding tot verzorgende IG. Leerlingen krijgen de ruimte om de fijne kneepjes van het vak te leren van ervaren collega’s en hebben een werkbegeleider die helpt als men ergens tegenaan loopt. “De fijne collega’s en de prima begeleiding maakten het voor mij tot een heel positieve ervaring. Zo positief dat ik na mijn tijdelijke baan in het najaar met veel plezier start met een volledige opleiding tot verzorgende IG”, aldus Leon.

Moment om te koesteren

Muziek is een prachtig middel om woordeloos contact te maken met ouderen die moeizaam communiceren. Yvonne ten Brink, een van de muziektherapeuten van ouderenzorgorganisatie Sint Jacob ziet dit elke dag. ‘Contact maken met ouderen met gevorderde dementie kan soms een uitdaging zijn. Maar de kracht van muziek is groot en dit kan bijzondere momenten opleveren,’ aldus Yvonne.

Yvonne vertelt:

‘Ik ben zo vreselijk moe en ik heb het ijskoud’ zegt de bewoonster zacht terwijl ze aan mijn hand mee schuifelt naar de kapel. Ik warm haar met mijn handen Hoewel het nog maar 10 uur in de ochtend is lijkt ze al uitgeput. Zoveel gedachten, zoveel zoeken, zoveel niet begrijpen. De chaos in haar hoofd maakt haar doodmoe en alle lieve zorg en aandacht die ze krijgt, lijkt ze direct weer te vergeten.

Contact door aanraking
We leggen onze handen op de CRDL, een houten object dat aanraking vertaalt in geluid. Wanneer ik haar hand streel klinkt er muziek. Ze luistert met gesloten ogen en streelt ook mijn hand terwijl een viool fluweelzacht een toon strijkt. Ze krijgt geen genoeg van het voelen en aanraken want haar hunkering naar contact is groot. Ze ontspant, haar ogen zakken dicht en haar hoofd knikt naar beneden.

Kracht van muziek
Ik pak een ander instrument, de droomharp, en neurie, zing haar naam, hoe bijzonder ze is en hoe blij we met haar zijn. Ik denk dat ze slaapt maar als ik na een kwartier de harp weer weg leg opent ze haar ogen en zegt’ Ik heb alles gehoord, zo mooi. Ik zou er de hele dag naar willen luisteren.’

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!