Woonzorgcentrum Klein België

Kleinschalige zorg aan de rand van Schalkwijk

Woonzorgcentrum Klein België ligt aan de rand van Schalkwijk en biedt kleinschalige zorg aan 48 ouderen met een vorm van dementie. Klein België oogt compact van buiten, maar blijkt binnen verrassend ruim. Vijf ‘huisjes’, kleinschalige woongroepen met een eigen sfeer en identiteit, bieden een veilig thuis. De brede gangen en overzichtelijke plattegrond nodigen uit tot wandelingetjes van het ene naar het andere huisje of naar één van de vier binnentuinen. De 1e etage is bestemd voor eerstelijnsverblijf.

Bewegen vinden we belangrijk in Klein België. Met begeleiding is het heerlijk wandelen langs het Spaarne of naar de winkels aan het einde van de straat. De sfeer in Klein België is gemoedelijk. We kennen onze cliënten door en door en volgen hen in hun wensen en behoeftes – hun ritme bepaalt het verloop van de dag, hun interesse de invulling van activiteiten. Samen met artsen, behandelaars, vrijwilligers én mantelzorgers scheppen we een liefdevolle, warme leefomgeving.

Persoonsgerichte zorg

De zorg en ondersteuning van Sint Jacob is persoonsgericht. Onze medewerkers zijn altijd in de buurt en kijken, luisteren en handelen met aandacht. Aandacht voor u als mens. Om de zorg goed te laten aansluiten op uw wensen, leren wij u graag goed kennen. Wat zijn uw dagelijkse routines? Waar wordt u blij van? Welke mensen en welke bezigheden zijn belangrijk voor u? Wat vond u vroeger fijn om te doen? Samen met uw mantelzorgers kijken we welke ondersteuning er nodig is om zoveel mogelijk het leven voort te zetten dat u voor uw verhuizing naar Klein België gewend was.

Kleinschalige zorg: in goede handen

Kleinschalige zorg is een goede oplossing voor ouderen die vanwege hun (vergevorderde) dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen. In een kleine woongroep voelt het dagelijks leven voor hen veilig en vertrouwd. Een groep telt zes tot negen cliënten. Zij hebben ieder een kamer met eigen sanitair en delen een gezellige woonkamer en -keuken. Onder deskundige begeleiding van een vast zorgteam vormen ze met elkaar een huishouden waar altijd wel iets te doen is, van samen ontbijten tot muziek luisteren of de maaltijd koken. Iedere groep bepaalt zelf het menu en de invulling van activiteiten. Kleinschalig wonen biedt ouderen met dementie een warm en comfortabel thuis.

In een kleinschalige woongroep:

 • vormen zes tot acht cliënten één huishouden
 • kunnen cliënten meehelpen met huishoudelijke klusjes
 • kiezen cliënten de invulling van activiteiten
 • bepalen cliënten en verzorgenden samen het menu
 • helpen familieleden en mantelzorgers zo veel mogelijk mee

Eerstelijns verblijf

Naast kleinschalige zorg voor ouderen met dementie bieden we op deze locatie ook eerstelijns verblijf aan. Heeft u medische zorg nodig en kunt u daarom tijdelijk niet thuis wonen? Hier leest u meer over deze tijdelijke vorm van zorg.

 • Locatie-app

  Om bewoners, mantelzorgers, familieleden of andere geïnteresseerden op een eenvoudige manier van up-to-date praktische informatie over alle locaties te kunnen voorzien, hebben we voor alle locaties een eigen locatie-app ontwikkeld. In deze app is snel en eenvoudig informatie te vinden over diverse onderwerpen die met de locatie te maken hebben.

  Waarderingen Zorgkaart Nederland

  Bekijk de waarderingen van Klein Belgie op Zorgkaart Nederland. Meer informatie vindt u hier.

  Aanvullende informatie

Scroll naar boven