Sint Jacob wil met de realisering van nieuwe locaties graag bouwen aan de zorg van de toekomst. De kavelruil die de zorginstelling met de gemeente aangaat is een van de stappen om dat te doen. Volgende week donderdag tekenen beide partijen een intentieverklaring.
De zorginstelling ruilt de kavel van zorgcentrum Nieuw Delftweide in voor een kavel bij het HFC Haarlem stadion. ,,De intentieverklaring is het begin van een proces dat een half jaar gaat duren. Daarna beslissen we of we met elkaar verder gaan’’, vertelt Bart Bram Spruit, manager vastgoed bij Sint Jacob.
Het tekenen van de intentieverklaring geeft het startschot voor het haalbaarheidsonderzoek, dat loopt tot maart 2021. Spruit vertelt dat die periode door de gemeente gebruikt wordt om stedenbouwkundig vorm te geven aan het nieuwe complex. ,,Dat zal ongetwijfeld wat discussie opleveren met de wijk, maar wij hebben het idee dat niemand tegen de plannen is.’’
Eerder bleek dat bijvoorbeeld het partycentrum, gelegen in de oude hoofdtribune van HFC Haarlem, nog geen lucht had gekregen van hernieuwde wensen om woningen te bouwen.
Er is dan ook nog niets duidelijk over de sloop van de restanten van het stadion. Ook de kavelgrootte, die bij de ruil hoort, moet in het haalbaarheidsonderzoek worden vastgesteld.
Het is daarom nog maar de vraag wanneer de bouw precies gaat starten. De plannen worden nog gevormd. ,,Dit soort processen duurt vaak lang. Zo is er tijd nodig voor de planvorming en voor de bouw zelf.’’ Spruit verwacht dan ook dat het nog wel even zal duren voor het nieuwe zorgcentrum staat. Hij gaat ervan uit dat 2024 haalbaar is.
Normaal leven
De zorgorganisatie heeft duidelijke plannen voor de mogelijk nieuwe locatie. Spruit vertelt dat Sint Jacob haar cliënten een plek wil bieden waar ze hun leven zo veel mogelijk net als voorheen kunnen leiden, ook al wonen ze in een beschermde omgeving.
Daarnaast wil Sint Jacob ook de omliggende wijken bij de nieuwe zorgcentra betrekken. ,,In Schalkwijk willen we extra ruimte maken voor jongeren die in de wijk wonen. We kijken of Boerhaave een soort leer-werkplek kan worden, waarbij jongeren actief bijdragen aan het runnen van de zorginstelling en de andere faciliteiten. Zo proberen we in de wijk te integreren. Dat is onderdeel van de zorg van de toekomst.’’
Volgens Spruit zitten we namelijk aan de vooravond van grote veranderingen in de ouderenzorg. Het personeel in de zorg loopt terug en er zijn steeds meer tachtigjarigen die zorg nodig hebben. ,,De thuiszorg gaat een enorme druk op de maatschappij leveren: want hoe gaan we dan met al die ouderen om?’’
De vraag is dan hoe je mensen in de wijk er omheen kunt motiveren om als vrijwilliger aan de slag te gaan.
,,Vanuit de basis van beschermd wonen op de nieuwe zorgcomplexen, willen we proberen in de schil daaromheen een mix van gezonde en zorgbehoevende bewoners te vinden. Zo kunnen ook de ouderen deels voor elkaar zorgen. Het grote voordeel is dat de lijnen op zo’n nieuw complex een stuk korter zijn. Onze medewerkers kunnen op die manier ook snel onze andere cliënten bereiken.’’
Voorzieningen
,,De huidige plek van Nieuw Delftweide is midden in de wijk, maar vrij ver van voorzieningen af. Het zou prachtig zijn als onze bewoners een wandelingetje zouden kunnen maken naar het Schoterbos, of een kop koffie kunnen gaan drinken op het nieuw te bouwen pleintje.”
De zorginstelling neemt daarom graag een voorbeeld aan een ander eigen project in Schalkwijk, aan de Boerhaavelaan. Voor die nieuwbouw is een nieuw concept ontwikkeld: Wonen, Zorg en Ontmoeten. Dat concept willen zij ook gebruiken in de Orionzone.
,,Op locatie Boerhaave zorgen we ervoor dat alle faciliteiten dicht bij de cliënt zitten. Daar zit er vlak naast de woonlocatie een brasserie, een kinderdagverblijf, een apotheek, een huisarts en een fysiotherapeut. Met zo veel faciliteiten lopen allerlei doelgroepen door elkaar heen, doen zij een kop koffie met elkaar. Dat geeft de mogelijkheid voor ouderen om daar ook een kop koffie te drinken, in het midden van het leven, in een normale brasserie.’’