‘Heerlijk, versgebakken pepernoten’ – Leerlingen fleuren dag op van dementerenden

“Heerlijk, versgebakken pepernoten”, zegt een mevrouw. ,”Zet ze straks hier maar neer.” In een van de woonkamers van zorgcentrum Nieuw Overbos in Heemstede rollen vier leerlingen van basisschool Icarus samen met dementerende ouderen balletjes van pepernotendeeg. Terwijl de regen tegen de ramen striemt, vult de huiskamer zich onmiskenbaar met de geur van gebakken pepernoten. “De mensen hier zijn aardig”, vertelt Olivier.”Soms is het ook wel grappig, omdat ze niet altijd weten wat ze zelf zeggen of dingen herhalen.” Marieke vindt dat de bewoners ‘best wel vrolijk’ zijn. Lara zegt dat het gezellig is in Nieuw Overbos.”De vorige keer deden we spelletjes.”

Bewoonster Babs bewondert de mooie, donkere ogen van Olivier en zijn klasgenoot Sam.”Jullie zijn knappe jongens.” Ze geniet zichtbaar van de aanwezigheid van de kinderen.”Is je vader ook zo knap?”, vraagt ze aan Olivier.”Dan kom ik bij jullie thuis. Of nee, ik kom bij jullie in de klas. Dat lijkt me gezellig. Dan ga ik lesgeven. Waar houden jullie van? Knutselen? Dan kom ik knutselen. Zeg dat maar tegen de meester.” Voortdurend vraagt ze aan Olivier en Sam hoe ze heten. Geduldig geven de jongens antwoord.”Is dat je vader?”, vraagt ze aan Sam. “Nee, dat is de meester”, legt die uit. 

Meester Niek van Lingen van basisschool Icarus vindt het mooi om te zien hoe de leerlingen contact maken met de bewoners van het zorgcentrum. Elke twee weken bezoeken leerlingen van groep acht een uurtje een van de huiskamers van Nieuw Overbos.”Wij zijn buren, onze school ligt hierachter. We willen graag iets betekenen voor deze mensen. Voor de leerlingen is dit ook een goede ervaring.”

Vrijwilligerscoördinator Liesbeth Cluistra keek in de omgeving van het zorgcentrum naar scholen, die iets wilden doen voor de bewoners van het zorgcentrum.”De leerlingen van Icarus komen in kleine groepjes, zodat het niet te overweldigend is voor de bewoners. We werken rond thema’s. De ene keer is het muziek en bewegen, de andere keer gaan we iets maken of spelletjes doen. Nu sluiten we aan bij de feestdagen. “De leerlingen komen voorbereid naar het zorgcentrum.”We bezoeken de school om informatie te geven over wat dementie is en hoe je het beste kunt omgaan met dementerende mensen.”

Intussen zijn de eerste pepernoten gaar. Stagiaire Denise gaat ermee rond.”Lekker, warme pepernoten”, verzucht een van de dames aan tafel.”Ik lust er nog wel meer van.” Als ze naar de leerlingen kijkt, denkt ze ineens aan haar eigen kinderen.”Waar zijn die van mij gebleven? Het gaat wel snel, maar zo snel nu ook weer niet. Ach, ik zie wel. Anders gooi ik ze er gewoon maar uit.”

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!